Sunetul

Din punct de vedere fiziologic, sunetul constituie senzaţia produsă asupra organului auditiv de către vibraţiile materiale ale corpurilor şi transmise pe calea undelor acustice. Urechea umană este sensibilă la vibraţii ale aerului cu frecvenţe între 20 Hz şi 20 kHz, cu un maxim de sensibilitate auditivă în jur de 3500 Hz. Acest interval depinde mult de amplitudinea vibraţiei şi de vârsta şi starea de sănătate a individului. Sub amplitudinea de 20 μPa vibraţiile nu mai pot fi percepute. Odată cu vârsta intervalul de sensibilitate se micşorează, în special frecvenţele înalte devin inaudibile.

Din punct de vedere fizic, sunetul are o definiţie mai largă, el nefiind legat de senzaţia auditivă: orice perturbaţie (energie mecanică) propagată printr-un mediu material sub forma unei unde se numeşte sunet. În această definiţie se includ şi vibraţii la frecvenţe din afara domeniului de sensibilitate al urechii: infrasunete (sub 20 Hz) şi ultrasunete (peste 20 kHz).

Un caz particular de sunet este zgomotul, care se remarcă prin lipsa obiectivă sau subiectivă a unei încărcături informaţionale. Zgomotul deranjează fie prin senzaţia neplăcută pe care o produce, fie prin efectul negativ asupra transmiterii de informaţie. Orice zgomot poate fi perceput ca sunet util dacă i se atribuie o valoare informaţională.

Din punct de vedere muzical (sau estetic), sunetul este o entitate caracterizată de patru atribute: înălţime, durată, intensitate şi timbru. Înălţimii îi corespunde frecvenţa (măsurată în Hz). Intensităţii îi corespunde nivelul de intensitate sonoră (măsurat în dB).

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s