Sonarul

       Sonarul este un detector sonic pentru telecomunicaţii subacvatice. El este folosit de cele mai multe ori pentru depistarea diverselor obiecte aflate sub apă. Una din primele funcţii a fost determinarea adâncimii (distanţei până la fundul apei). Este folosit pe larg în navigaţie şi la pescuitul industrial. Navele militare le au în dotaţie pentru supravegherea situaţiei subacvatice în special pentru depistarea submarinelor şi vice-versa – submarinele folosesc sonarele pentru a evita o eventuală apropiere de locuri periculoase şi pentru a determina direcţia şi distanţa spre ţintă. Unul din posturile importante pe submarin este cel hidroacustic.

       Există mai multe tipuri de sonare, a căror funcţionare depinde de modul în care operează traductorul ultrason: într-un singur plan (fie orizontal, fie vertical sau perpendicular pe direcţia de deplasare), sau în două plane (unul orizontal sau fix şi altul vertical sau rotativ).
Sonarele moderne utilizează o frecvenţă normală de lucru de 100 kHz dar, datorită cerinţelor diferite privind utilizarea acestora, au fost concepute şi sonare cu frecvenţe de 50 kHz sau de 500 kHz, acestea din urmă oferind o rezoluţie mai înaltă şi detalii mai fine. Indiferent de tipul său, un sistem sonar este alcătuit din câteva elemente de bază şi anume: un traductor ultrason remorcabil, un cablu de remorcare şi un înregistrator grafic aflat pe ambarcaţiunea de la suprafaţă.

       După principiul de funcţionare ele se împart în două categorii: active şi pasive. Sonarul activ emite unde de scurtă durată care, întâlnind în calea sa diverse obstacole, sunt reflectate şi recepţionate de sonar. Sonarele pasive nu emană unde ci doar recepţionează undele care se răspândesc prin apă. Sursa sunetelor în apa poate fi nu numai artificială – rotaţiile elicelor (conactul paletelor cu apa), turaţiile motoarelor ci şi naturală – piscuitul delfinilor, perturbaţiile apei.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s